در سالهای اخیر شرکتهای ایرانی زیادی به سمت بازاریابی دیجیتال روی آوردهاند. اما بازاریابی دیجیتال صرفاً یک شغل را شامل نمیشود و بسته به سازمان و صنعتی که در آن فعال هستید نقشهای متفاوتی را ممکن است به عهده بگیرید که دانش و مهارت متفاوتی را هم طلب میکند. با توجه به افزایش تقاضا برای این مشاغل در صنعت، خوب است که متقاضیان کار نیز با این مشاغل و مهارتهای موردنیاز آشنا شوند و در صورت علاقه مسیر شغلی خود را متناسب با نیازهای موجود در صنعت هماهنگ سازند. در این مقاله به چند موقعیت شغلی اصلی در این حوزه میپردازم.
مدیر بازاریابی:
با گسترش فضای بازاریابی دیجیتال بهتدریج شرکتها این انتظار را دارند که مدیر بخش بازاریابی علاوه بر تسلط در فضای بازاریابی سنتی، مهارتها و دانش موردنیاز در حوزه بازاریابی دیجیتال را هم داشته باشد. بهطورکلی مدیر بازاریابی وظیفه رصد کردن روندهای بازار و مشخص کردن انتظارات مشتریان در مورد کالاها و خدمات شرکت را دارد. تعیین استراتژیهای فروش، برندسازی و تبلیغات، ارائه گزارش در مورد روند فروش شرکت و جمعآوری اطلاعات در مورد روندهای بازار، فعالیت رقبا، محصولات جدید در بازار و قیمتگذاری از وظایف عمده مدیر بازاریابی است.
مدیر فعالیتهای شبکههای اجتماعی:
مدیریت کمپینهای شرکت در فضای شبکههای اجتماعی بر عهده این نقش است. مطمئن شدن از محتوا و پستهای مرتبط با استراتژیهای کمپین بر عهده این نقش هست. بهطورکلی هدف این است که از طریق حضور در شبکههای اجتماعی آگاهی از برند شرکت افزایش یابد و مشتریان بالقوه ترغیب به خرید از محصولات و یا خدمات شرکت شوند. تیم تحت مدیریت او، بهطور مؤثر به دنبال این است که دنبال کنندگان و افراد مؤثر در شبکه اجتماعی شکلگرفته حول حساب کاربری شرکت را درگیر کند و آنها را همراه شرکت نگه دارد. بر این اساس یکی از وظایف این شغل فراهم آوردن اطلاعات و تحلیل شاخصهای بازاریابی دیجیتال و ایجاد بهبود فعالیتها متناسب با شرایط است.
متخصص سئو:
بهبود موتورهای جستجوگر یا سئو کمک میکند تا وبسایت شرکت در هنگام جستجوی در موتورهای جستجو مانند گوگل در بالای فهرست بیاید. انتخاب کلیدواژههای درست و متناسب با مخاطبان احتمالی شرکت و بهینهسازی وبسایت از طریق فنهای مختلف سئو از وظایف اصلی این نقش است. بهینهسازی عمدتاً شامل تولید محتوای حاوی کلیدواژههای اصلی، بهبود عنوان صفحات، برچسبگذاری متناسب صفحات و استفاده از متاتگ ها میباشد. درمجموع هدف آن است که کاربر تجربه خوبی را از تعامل با وبسایت داشته باشد. همچنین هنگام برگزاری کمپینهای بازاریابی دیجیتال تحلیل اثربخشی سئو و بهبود استراتژیهای سئو بر عهده این نقش است.
نویسنده محتوا:
یکی از ارکان اصلی در بازاریابی دیجیتال تولید محتوای متناسب است. در این نقش فرد باید پستهای وبلاگ و سایر فرمهای محتوا مانند اینفوگرافی، عکس نوشته و مانند آن را تولید کند. خلاقیت در پیدا کردن موضوعات جذاب و مرتبط با کسبوکار، مهارت نوشتن و تصویرسازی از الزامات داشتن این شغل است. همچنین با توجه به اینکه بهسرعت محتواهای ویدئویی رو به گسترش است مشارکت در تولید کلیپهای جذاب هم ممکن است به نقشهای این فرد اضافه شود. گرچه ساخت کلیپهای حرفهای معمولاً به خارج از سازمان برون سازی میشود. با توجه به اینکه در ایران بسیاری از محتواها از وبسایتهای انگلیسیزبان انتخاب و بازنشر میشود، تسلط به زبان انگلیسی و ترجمه متن یک مزیت مهم حساب میشود.
مدیر تولید محصولات دیجیتال:
روزبهروز بر تعداد محصولات دیجیتال افزوده میشود. نظارت بر تولید یک محصول دیجیتال از مرحله خلق ایده تا ارائه آن به بازار و مشارکت در برگزاری کمپینهای بازاریابی دیجیتال برای تبلیغ آن بر عهده این نقش میباشد. این نقش بهعنوان یک فرد واسط بین تیم فنی و تیم بازاریابی عمل میکند و نیازهای مشتریان را به زبان فنی ترجمه و مشخصات محصول را جهت طراحی و تولید به تیم فنی منتقل میکند. علاوه بر تسلط بر دانش فنی ازیکطرف و دانش بازاریابی از طرف دیگر، مهارتهای مذاکره و حل اختلاف از توانمندیهای موردنیاز این نقش است. تسلط بر دانش مدیریت پروژه نیز از الزامات این شغل است.
تحلیلگر بازاریابی دیجیتال:
با افزایش تمایل شرکتها به بهرهگیری از کانالهای دیجیتال برای انجام کمپینها، تمایل به تجزیهوتحلیل دادههای مربوطه افزایشیافته است. فهمیدن این مسئله که آیا کمپین توانسته مخاطبان موردنظر را هدف قرار دهد، عملکرد کمپین چگونه بوده، تجربه مشتری در تعامل با وبسایت به چه شکل بوده است و درنهایت جمعبندی آنها برای بهبود تصمیمات مرتبط از وظایف اصلی این نقش است.
فضای بازاریابی دیجیتال در ایران هنوز در ابتدای راه خود است و در آینده نیز تغییرات زیادی را تجربه خواهد کرد. در حال حاضر ممکن است در برخی از شرکتها یک یا چند نقش باهم ترکیبشده باشد. ولی در این مقاله سعی شد تا فضای کلی مسیر شغلی در این حوزه روشن شود.
2 پاسخ
با تشكر از مطالب مفيد شما كار من در زمينه حمل و نقل بين المللى مى باشد و نياز به راهنمايي در زمينه بازار يابى هستم اگر ممكن است راهنمايي فرماييد
درود بر شما
براي استفاده از امكانات بازاريابي ديجيتال، در قدم اول بايستي مشتريان بالقوه خودتان را بشناسيد.
به بانك اطلاعاتي مشتريان قبلي تان رجوع كنيد و سعي كنيد پرسوناي مشتري ايده آل تان را به تصوير بكشيد( اين مقاله را ببينيد)
تحقيق كنيد تا بفهميد مشتريان شما از چه رسانه هايي بيشتر استفاده مي كنند.
در كسب و كارهايي كه ارتباط بين مشتري با كسب و كار طولاني مدت است (مثل حمل و نقل) شما بايد بتوانيد اعتماد مخاطبان را جلب كنيد.
يك راهكار مناسب براي شما اين است كه در مورد موضوعاتي كه مخاطبان شما علاقه به دانستن آن دارند، محتواي آموزشي و اطلاع رساني با كيفيت توليد كنيد و در وبسايت يا كانال تلگرام تان منتشر كنيد. اين روش كم هزينه تر است و به مروز زمان باعث مي شود در موتورهاي جستجو موقعيت بهتري پيدا كنيد.
سعي كنيد در دايركتوري ها و وبسايت هايي كه خدمات تبليغات رايگان ارائه مي كنند، خودتان را معرفي كنيد(سايتهايي مثل ايستگاه)
اين راهكارها هر كدام مي توانند به تنهايي به شما كمك كنند ولي براي اثرگذاري بيشتر توصيه مي كنم ويدئوهاي بسته صعود به قله بازاريابي ديجيتال را مشاهده كنيد و فعاليتهايي كه در آنجا توضيح داده شده را انجام دهيد.
انشالله به زودي مقاله اي اختصاصي در خصوص راهكارهاي بازاريابي در صنعت حمل و نقل در وبسايت منتشر مي كنيم كه اميدوارم براي شما مفيد باشد.
از توجه شما سپاسگزارم