طراحی صفحه فرود

طراحی صفحه فرود

صفحه فرود یا لندینگ پیج (Landing page) یک صفحه از وب‌سایت شماست که محل ورود مشتریان شما به کسب‌وکارتان و معمولاً اولین صفحه‌ای است که مخاطب سازمان شما، مشاهده می‌کنند.

صفحه فرود چه تفاوتی با صفحه اصلی وب‌سایت دارد؟

تفاوتی نمی‌کند شما یک کسب‌وکار اینترنتی داشته باشید یا صرفاً بخواهید از تکنیک‌ها و ابزارهای بازاریابی دیجیتال برای توسعه بازار و افزایش فروشتان استفاده کنید.، درهرصورت شما نیاز به لینکی دارید که کسانی که هدف بازاریابی شما قرار می‌گیرند، روی آن کلیک کنند و از آن مسیر برای اولین بار با کسب‌وکار شما آشنا شوند. این صفحه همان صفحه فرود است.

بسیاری از کسب‌وکارها به‌جای صفحه فرود از صفحه اصلی وب‌سایتشان استفاده می‌کنند. اگر جه اشتراکات زیادی بین صفحه فرود و صفحه اصلی وب‌سایت یک کسب‌وکار ممکن است وجود داشته باشد، ولی به دلیل وجود تفاوت‌های زیر، استفاده از صفحه فرود، مؤکدا توصیه می‌شود:

  • صفحه فرود برای پرسونای مشخص طراحی می‌شود ولی صفحه اصلی برای مخاطب عام کسب‌وکار طراحی می‌شود.
  • صفحه فرود فقط یک دعوت به انجام عمل (Call to Action) دارد ولی صفحه اصلی، شامل لینک به بخش‌های مختلف است.
  • صفحه فرود شامل معرفی یک محصول یا خدمت است ولی صفحه اصلی شامل گستره کامل خدمات و محصولات سازمان است.
  • صفحه فرود متمرکز بر پیشنهاد فروش منحصربه‌فرد است درحالی‌که صفحه اصلی وب‌سایت متمرکز بر ارزش پیشنهادی یکتای کسب‌وکار است.

اهمیت صفحه فرود

صفحه فرود مهم‌ترین نقش را در تبدیل مشتریان بالقوه جدید (لیدها) به مشتریان شما دارد. بعد از مشاهده تبلیغ یا معرفی سازمان شما از هر طریقی، مخاطبان شما به صفحه فرود هدایت می‌شوند. صفحه فرود در قدم اول باید به‌نوعی طراحی شود، که توجه مخاطب شمارا جذب کند تا او بلافاصله وب‌سایت را ترک نکند. محتوای صفحه فرود است که باعث می‌شود مخاطب شما تصمیم بگیرد محصول شمارا بیشتر بررسی کند و یا آن را خریداری کند.

یکی از قدم‌های اولیه برای بهبود نرخ تبدیل مخاطبین به مشتریان، اصلاح و بهبود صفحه فرود است. به این منظور تکنیک‌های مختلفی ازجمله A/B Testing برای بهبود عملکرد صفحات فرود به کار گرفته می‌شود. در این فن دو صفحه فرود با دو ساختار متفاوت طراحی می‌شوند و گروهی از مخاطبان به یکی از این دو صفحه و گروه دیگر به صفحه دوم هدایت می‌شوند. از برآیند رفتارهای مخاطبان در دو صفحه در خصوص مؤثر بودن صفحات فرود نتیجه‌گیری می‌شود.

عناصر صفحه فرود موفق

در این بخش به عناصری که باید در یک صفحه فرود وجود داشته باشند تا نرخ تبدیل صفحه فرود افزایش پیدا کند و مخاطب راحت‌تر و سریع‌تر بتواند برای استفاده از محصول یا خدمتی که شما در حال ارائه دادن آن هستید استفاده کند، اشاره خواهیم کرد.

1. ارزش یکتای پیشنهادی:

ارزش محوری که با استفاده از محصول شما برای مخاطب شما ایجاد می‌شود را به ساده‌ترین و مؤثرترین شکل ممکن در قالب یک جمله قوی در بدو ورود به صفحه فرود قرار دهید. در این جمله باید مشخص کنید که نقطه تمایز شما با سایر رقبایتان چیست؟
برای انتقال مفهوم پیشنهاد فروش منحصربه‌فرد (Unique selling proposition) از قسمت‌های مختلف صفحه استفاده کنید.
1.1 تیتر اصلی: این جمله که تیتر اصلی صفحه فرود شماست باید به این سؤال پاسخ بدهد که مخاطب چه دستاوردی از این صفحه خواهد داشت. این جمله اولین جمله ایست که مخاطبی که وارد سایت شده مشاهده می‌کند و باید این را به او القا کند که جای درستی است و می‌تواند نیازش در این صفحه پاسخ داده شود.
1.2 تیتر اصلی پشتیبان: تیتر اصلی باید کوتاه باشد که به‌سادگی و به‌سرعت توسط مخاطب فهمیده شود. بهترین راه برای کوتاه نگه‌داشتن تیتر اصلی، استفاده از تیتر پشتیبان است. تیتر پشتیبان به دو روش می‌تواند مؤثر باشد:
اول اینکه کامل‌کننده تیتر اصلی باشد و درست پشت سران بیاید. و دیگر اینکه تقویت‌کننده تیتر اصلی باشد و اطلاعات بیشتری در این خصوص ارائه کند.
1.3 عبارت تقویت‌کننده: مخاطبان معمولاً صفحه شمارا به‌سرعت مرور می‌کنند. از عبارت تقویتی در ابتدای نیمه پایینی صفحه فرود استفاده می‌کنیم تا USP را یک‌بار دیگر با ادبیات دیگری به مخاطب ارائه کنیم.
1.4 استدلال پایانی: در انتهای صفحه فرود، شما یک فرصت دیگر برای اطلاع‌رسانی ارزش‌افزوده‌تان به مخاطب دارید. مانند عبارت تقویتی، این عبارت هم ارزش پیشنهادی اصلی شمارا پشتیبانی می‌کند.
در نظر داشته باشید همان‌طور که گفتم، همه این عناصر در همه صفحه‌های فرود مورداستفاده قرار نمی‌گیرند. مثلاً در صفحات فرودی که کوتاه هستند، دیگر نیازی به تکرار ارزش پیشنهادی نیست.

2. عنصر بصری

در صفحه فرود باید عنصری بصری را به کار بگیرید تا بتوانید درک بهتری از پیشنهادتان در ذهن مخاطب ایجاد کنید. بیشترین تأثیرگذاری وقتی است که این تصویر زمینه استفاده از محصول یا خدمت شمارا نمایش دهد. درواقع به‌جای اینکه به مخاطب بگویید چه طور می‌تواند از محصول استفاده کند، به او نشان می‌دهید.
عنصر بصری صفحه فرود می‌تواند یک عکس، یک طرح گرافیکی یا یک ویدئو باشد. موشن گرافیکس قالب مناسبی برای انتقال ارزش پیشنهادی یکتای شما به مخاطبینتان در صفحه فرود است.

3. مزایای استفاده

باید بتوانید با نگاه مخاطب، به محصولتان نگاه کنید و به این سؤال او پاسخ دهید که “استفاده از این محصول چه منافعی برای من خواهد داشت؟” دقت داشته باشید مقدار محتوایی که می‌توانیم در صفحه فرود به مخاطب ارائه کنیم محدود است بنابراین باید سعی کنید که مزایی استفاده از محصول را در یک پاراگراف مختصر به همراه ۳ تا ۵ نکته تیتروار، بنویسد.
در نظر داشته باشید که نباید روی ویژگی‌های محصولتان تمرکز کنید بلکه باید روی منافع و مزایی تمرکز کنید که استفاده از آن برای مخاطب به ارمغان می‌آورد

4. اثبات اجتماعی

اثبات اجتماعی، استفاده از سیگنال‌های اجتماعی است برای اینکه نشان دهید، دیگران هم از محصول شما استفاده کرده‌اند و از آن راضی بوده‌اند و به‌این‌ترتیب به مخاطب این‌طور القا کنید که او هم می‌تواند به همین ترتیب از محصول شما به‌صورت موفقیت‌آمیز استفاده کند. به اشکال مختلف می‌توانید از اثبات اجتماعی در صفحه فرودتان استفاده کنید ازجمله:
4.1 می‌توانید با انتشار تعداد ثبت‌نام‌ها یا خرید محصولتان در هفته نشان دهید که تعداد زیادی از مردم مخاطب شما هستند.
4.2 با انتشار رضایت‌نامه‌های مشتریان به همراه لینک به شرکت یا صفحه اجتماعی آن‌ها، اثبات اجتماعی باورپذیرتری خواهید داشت.

4.3 با انتشار نظر افراد خبره و شناخته‌شده دارای دانش و توانمندی در حوزه فعالیتتان، می‌توانید باعث اعتماد بیشتر مخاطبان به کیفیت محصولاتتان شوید.

فراخوان به عمل

5. فراخوان به عمل

مهم‌ترین عنصر صفحه فرود برای شما،‌ فراخوان به عمل است. کلیک کردن مخاطب رویفراخوان به عمل، به معنی ورود مخاطب در قیف بازاریابی شماست تا به مشتری شما تبدیلشود. تمام تمرکز شما در هنگام طراحی صفحه فرود بایستی نهایتاً معطوف به این عنصر باشد.

فراخوان به عمل شما در صفحه فرود می‌تواند لینک به صفحه واسطی برای ثبت‌نام و یا دکمه ثبت برای پر کردن فرمی در همان صفحه باشد. مهم است که CTA را چطور طراحی کنید، آن را در کجای صفحه قرار دهید و متن روی آن چه باشد.

بهتر است برای اینکه احتمال کلیک کردن مخاطب روی فراخوان به عمل بیشتر شود، دکمه CTA را بیش از یک‌بار در صفحه فرودتان به کار بگیرید.

 

از تمپليت جعبه ابزار بازاريابي ديجيتال استفاده كنيد:

ما براي سهولت طراحي يك صفحه فرود كه نرخ تبديل بالايي داشته باشد، تمپليتي طراحي كرديم كه مي توانيد به راحتي از آن استفاده كنيد.

[button url=”http://dmtbox.com/wp-content/uploads/2017/06/landing-page-template.pptx” class=”” bg=”” hover_bg=”” size=”0px” color=”” radius=”0px” width=”0px” height=”0px” target=”_self”] دانلود تمپليت صفحه فرود [/button]

 

 

طراحی سناریوی همراه کردن مشتری

بعد از جذب یک مخاطب و تبدیل او به مشتری، باید مسیر همواری با کمترین اصطکاک در مقابل مشتری باشد تا بتواند مراحل لازم را طی کند و از محصول یا سرویس ما استفاده نماید(Customer On-boarding process).در طراحی این فرآیند بایستی یکپارچگی بین همه کانال های ارتباطی با مشتریان، وجود داشته باشد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *