طراحی پرسونای مشتری

طراحی پرسونای مشتری

در بازاریابی در عصر دیجیتال، مخاطب در مرکز تمام فعالیت‌های بازاریابی است. ابزار مؤثری که برای شناخت هر چه‌بهتر مخاطبان سازمان در اختیار شماست، پرسونای مشتری است. در این مطلب به بررسی طراحی پرسونای مشتری می‌پردازیم  نمونه ای از قالب پرسونای مشتری را برای شما دوستان عزیز قرار دادیم.

برخلاف آنچه در بازاریابی سنتی بود، در عصر دیجیتال، شما نمی‌توانید بر داشته‌ها و قابلیت‌ها و ویژگی‌های محصول یا سازمانتان تمرکز کنید. در اینجا باید به‌صورت مستمر به سؤال‌هایی پاسخ بدهید که مربوط به مشتریان شما هستند. نیازهای آن‌ها چیست؟ مشکلات آن‌ها چیست؟ چه چیزی آن‌ها را آزار می‌دهد؟ چه موانعی بر سر راه آن‌ها قرار دارد؟ انگیزه‌ها و آرزوهای آن‌ها چیست؟ از طریق چه کانال‌هایی می‌توانید آن‌ها را پیدا کنید؟ و …

پرسونای مشتری، سندی است که در آن مشخصات و ویژگی‌های یک مشتری خیالی سازمانتان را در آن مستند می‌کنید.  برای سهولت شما،‌ ما تمپلیتی برای شما آماده کردیم که در انتهای این سند می‌توانید به آن دسترسی پیدا کنید.

طراحی پرسونای مشتری را از کجا شروع کنیم؟

برای شروع، چند نفر از مشتریان واقعی‌تان را در نظر بیاورید. اگر سیستم مدیریت مشتریان دارید، از اطلاعات موجود در آن استفاده کنید. در غیر این صورت، مشتری را که بیشتر با او  تعامل دارید، و او را مشتری وفادارتری می‌دانید انتخاب کنید.

در قدم بعدی، سعی کنید خصوصیات مشترک بین مشتریان‌تان را یادداشت کنید. از بین خصوصیاتی که یادداشت می‌کنید، اطلاعات مربوط به مشتری موردعلاقه‌تان را که فکر می‌کنید، بهترین مشتری شماست، انتخاب کنید و به کمک آن‌ها، تمپلیت پرسونای مشتری را تکمیل نمایید.

تکمیل تمپلیت پرسونا

با کلیک کردن روی لینک زیر می‌توانید تمپلیت پرسونای مشتری را دریافت کنید:

بعد از دانلود تمپلیت می‌توانید شروع به تکمیل آن کنید.

قدم اول : انتخاب عکس مشتری

طراحی پرسونای مشتری ; قدم اول: انتخاب عکس

مهم است که شما و سایر افرادی که در تیم بازاریابی سازمان فعالیت می‌کنند بتوانند ذهنیتی از مشتری شما داشته باشند. درصورتی‌که فکر می‌کنید نمی‌توانید از تصویر مشتریان واقعی‌تان استفاده کنید می‌توانید تصاویر بازیگران را به کار ببرید.

قدم دوم : نام و سمت

طراحی پرسونای مشتری ; قدم دوم : نام و سمت

برای پرسونای موردنظرتان یک نام انتخاب کنید و سمت او را در سازمان فرضی که مشغول بنویسید. این کار باعث می‌شود بتوانید با این شخصیت خیالی بهتر ارتباط برقرار کنید.

قدم سوم : معرفی و تاریخچه

در این قسمت باید به‌صورت کامل پرسونای موردنظر را از زاویه دید سازمان معرفی می‌کنید. مسیری را که طی کرده تا به مشتری بالقوه سازمان شما تبدیل‌شده بنویسید.

قدم چهارم : جمله واقعی

طراحی پرسونای مشتری ; قدم چهارم : جمله واقعی یا جلمه نقل قول

در این قسمت،‌ یک نقل‌قول مرتبط با حوزه کاری سازمانتان از پرسونا، بنویسید. این جمله به شما کمک می‌کند در قدم‌های بعدی بتوانید در پاسخ به این جمله پیامی طراحی کنید که محور بازاریابی شما باشد.

قدم پنجم : نوشتن خصوصیات روان‌شناختی

در این قسمت می‌توانید راجع به رفتار اجتماعی در فضای آنلاین و آفلاین، اولویت‌ها در استفاده رسانه‌های اجتماعی، درجه راحتی کار با ابزارهای دیجیتال، صنعت و حرفه‌ای که در آن مشغول به کار است، اولویت‌های انتخاب و عادات استفاده از محتوا، سایت‌های موردعلاقه، نوع شخصیت، درون‌گرا یا برونگرا بودن، سطح انرژی و فعالیت‌هایی که انجام می‌دهد، خسیس یا دست‌ودل‌باز بودن او، این‌که چقدر طول می‌کشد تا خرید کند، و عادات تفریحی‌اش چیست بنویسد.
برآیند همه این اطلاعات باعث می‌شود بتوانید کانال‌های مؤثرتری برای دسترسی به او پیدا کنید.

قدم ششم : مشخصه‌های دموگرافیک

طراحی پرسونای مشتری ; قدم ششم : مشخصه‌های دموگرافیک


در این بخش بایستی مشخصه‌های مربوط به دموگرافی مشتری‌تان را بنویسید. سن، جنسیت، محل زندگی، بازه درآمدی، متأهل یا مجرد بودن، تعداد فرزندان تحصیلات و خصوصیاتی ازاین‌دست که باعث می‌شود بتوانید هدفمندتر مخاطب را هدف بگیرید.

قدم هفتم : اهداف و انگیزه‌ها

در این قسمت راجع به چیزهایی بنویسید که برای مخاطبتان ارزشمند است. منافعی که به دنبال برآورده شدن آن‌هاست و شما می‌توانید در این خصوص به او کمک کنید. آنچه باعث انگیزش مخاطب می‌شود باید در این قسمت درج شود.

قدم هشتم : موانع و مشکلات

در این قسمت باید مشخص کنید که مخاطب شما در مسیر انجام فعالیت‌ها برای رسیدن به اهدافش با چه موانعی روبروست. چه مشکلاتی او را عصبی و ناراحت می‌کند. دانستن این مشکلات باعث می‌شود در قدم‌های بعدی بتوانید ارزش پیشنهادی یکتای مناسب‌تری برای او طراحی کنید.

قدم نهم : موانع خرید

در این قسمت به این سؤال پاسخ دهید که اگر کالا یا خدماتی متناسب با نیاز مخاطب طراحی شود، چه چیزهایی می‌توانند مانع از تصمیم او برای خرید شوند. آیا پرسونای مشتری شما، به قیمت حساس است؟ یا برداشت پایین از کیفیت عامل اصلی صرف‌نظر کردن او از خرید است.

در پایان

همان‌طور که قبلاً گفتم، طراحی پرسونای مشتری، یک‌قدم کلیدی، پایه‌ای و مهم برای بازاریابی در عصر دیجیتال است. شناخت کافی نسبت به پرسونای مشتری باعث می‌شود، با قرار دادن مشتری در مرکزیت فعالیت‌های بازاریابی،  پیام‌های شما هدفمندتر طراحی شوند و کانال‌های مؤثرتری را برای ارسال این پیام‌ها به مخاطبین‌تان انتخاب کنید.

بازاریابی دیجیتال برای مدیران
بازاریابی دیجیتال برای مدیران

به زودی اولین دوره کارگاه بازاریابی دیجیتال برای مدیران برگزار میشود ,این دوره در چهار سر فصل ارائه خواهد شد1. قدم های اولیه برای بازاریابی در عصر دیجیتال 2.آشنایی اولیه با انواع روش های بازاریابی دیجیتال …

ادامه مطلب »
گزارش چالش بازاریابی دیجیتال

امروزه ایرانیان بیش از گذشته در معرض تبلیغات قرارگرفته‌اند. قسمتی از این تبلیغات به فضای الکترونیکی منتقل شده است. برآوردها حاکی از آن است که در سال، حدود 55 میلیون دلار هزینه تبلیغات در حوزه دیجیتال در ایران شده است

ادامه مطلب »

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *